marți, 13 mai 2014

Vechii locuitori ai Italiei

Italia a fost locuită încă din vremurile îndepărtate ale paleoliticului. Mai târziu, în perioada neolitică, locuitorii Italiei au trecut la cultivarea pământului.
      Cei mai vechi locuitori ai Italiei ne sunt cunoscuţi sub numele de liguri, iar cei din Sicilia sub numele de siculi.
      ITALICII
      La mijlocul mileniului al II-lea î.Hr. au pătruns în Italia primele triburi italice, care veneau din părţile Europei centrale. Italicii erau purtătorii unei civilizaţii destul de înaintate, foloseau bronzul şi se îndeletniceau cu agricultura. Folosirea fierului apare mai târziu; uneltele de fier încep să fie folosite mai mult din secolul al VI-lea î.Hr.
      Cele mai importante triburi italice au fost: latinii, sabelii şi umbrii.
      Latinii s-au aşezat în Latium, ocupându-se cu cultivarea pămîntului. Ei au menţinut multă vreme organizarea gentilică, trăind în aşezări întărite, care mai târziu s-au constituit într-o uniune.
      Sabelii au ocupat părţile centrale ale Italiei, ocupându-se şi ei cu cultivarea pământului. Dintre sabeli făceau parte samniţii şisabinii, care erau foarte războinici şi trăiau constituiţi în uniuni, ca şi latinii.
      Umbrii, aşezaţi în regiunile muntoase răsăritene ale Apenini or, se ocupau cu creşterea vitelor. Ei erau organizaţi în comunităţi care se conduceau în mod independent.
      ETRUSCII
      Încă înainte de secolul al VIII-lea î.Hr., etruscii s-au aşezat în Etruria (Toscana de astăzi), supunând pe umbri şi înfiinţând 12 oraşe, dintre care mai importante au fost Clusium, Volsinii şi Veii. Aceste oraşe erau constituite într-o uniune sau federaţie cu centrul la Volsinii. Ele alcătuiau state independente, conduse la început de regi, care apoi au fost alungaţi, conducerea fiind luată de magistraţi aristocraţi.
      În scurtă vreme, etruscii au ajuns la o mare înflorire economică. Ei se ocupau cu cultivarea pământului, în scurt timp au început să practice şi meşteşugurile. Iscusiţi meşteri in prelucrarea metalelor, îndeosebi a fierului, precum şi în ceramică, imitând renumitele vase greceşti, etruscii au fost în acelaşi timp şi pricepuţi negustori şi navigatori, ajungând să stăpânească, înainte de colonizarea greacă, întreg comerţul din Marea Tireniană.
      Având o bună organizare militară, în secolele următoare, mai ales în secolul al VI-lea î.Hr., etruscii şi-au întins stăpânirea lor atât în părţile de nord ale Italiei, în valea Padului, cât şi înspre sud, asupra Latiumului şi Campaniei, punând în toate oraşele cucerite tirani etrusci.
      Civilizaţia etruscă a influenţat popoarele din jur, îndeosebi pe latini, care se găseau într-un stadiu mai înapoiat de dezvoltare. Astfel, etruscii i-au învăţat tehnica dezvoltată a meşteşugurilor, construirea de canale de irigaţii şi de aşezări fortificate. Etruscii au creat multe opere de artă, ca de pildă construcţii arhitectonice, morminte luxoase, decorate cu picturi foarte frumos executate, precum şi statui, între care statuia Lupoaica este cea mai vestită.
      După mai multe secole de mare înflorire, statul etrusc, slăbit în interior din cauza luptelor interne din diferitele oraşe şi atacat dinspre nord de gali, iar din sud de sabinişi de latini, decade treptat şi sfârşeşte prin a fi cucerit de către Roma.
      GRECII
      Grecii s-au stabilit în sudul Italiei şi în Sicilia încă în perioada marii colonizări din secolele al VIII-lea – al VI-lea î.Hr. Cele mai importante colonii, înfiinţate de greci în Italia au fost: Cumae, Sybaris, Crotona, Tarent şi în Sicilia Siracuza.
      Grecii stabiliţi în Italia au răspândit aici civilizaţia grecească. Influenţa pe care grecii au exercitat-o asupra tuturor popoarelor care au locuit în Italia a fost mare şi variată. Ei au influenţat puternic popoarele de aici atât în ceea ce priveşte viaţa economică şi politică, cât şi literatura, ştiinţa, arta şi chiar religia lor.
      GALII
      Prin secolul al VI-lea î.Hr., în nordul Italiei s-au aşezat galii, de neam celtic, cucerind întreaga regiune până la munţii Apenini, numită după numele lor Galia Cisalpină.
      Aşezarea galilor în nordul Italiei a silit vechile popoare stabilite aici să se retragă. Astfel, ligurii s-au retras în spaţiul îngust din nord-vestul peninsulei, între ţărmul golfului Genua şi munţii Apenini, iar etruscii au fost izgoniţi dincolo de povârnişurile Apeninilor.
      Dintre toate popoarele care s-au stabilit de-a lungul vremii pe teritoriul Italiei, cel mai important rol l-au jucat latinii. Ei au format cel mai puternic şi cel mai mare stat sclavagist al lumii antice, a cărui temelie a constituit-o Roma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu